Θέσεις της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Ι.Ι.Δ. για το Σχέδιο Νόμου: «Για την Προστασία της Εργασίας»

Αγαπητοί,

Κάθε νέο εργασιακό νομοσχέδιο είναι εύλογο να τοποθετείται απευθείας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εγείροντας βάσιμα, αλλά και πιεστικά ερωτήματα, αναφορικά με τις επιμέρους διατάξεις που διαμορφώνουν τον πυρήνα της νομοθετικής μεταβολής.

Διαχρονικά παρατηρείται το φαινόμενο, κάθε τι που εγκαινιάζει νέα δεδομένα δεν μπορεί παρά να αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού, κριτικής και μαζί έντονης αμφισβήτησης.

Κατά γενική ομολογία, αποτελεί γενική παραδοχή ότι το υφιστάμενο πλαίσιο εργασίας σε αρκετά σημεία είναι ξεπερασμένο από τις τεχνολογικές εξελίξεις και την ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών που γεννά η τεχνολογική επανάσταση. Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το υφιστάμενο πλαίσιο απέτρεψε τα φαινόμενα καταστρατήγησης ωραρίων και απλήρωτων υπερωριών. Οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης στα Ε.Κ. αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη απόδειξη. Αυτό όμως δεν πρέπει και δεν μπορεί να επιτραπεί να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις- τερατουργήματα, που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο αντιλαϊκό και αντεργατικό σχέδιο νόμου, στο όνομα εκσυγχρονισμού των παλιών και παρωχημένων αναχρονιστικών πρακτικών με απώτερο στόχο την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο με τις θέσεις της ομοσπονδίας εδώ